Table partitioning

   Partitioning table yapısı benim kullanmasını en çok sevdiğim ve faydasına çok inandığım bir özelliktir. MS Sql server 2005 versiyonu ile gelen bu özellik pek çok yapıda kullanılabilir. 
   MS SQL Server Table Partitioning yapısı isminden de anlaşılacağı üzere tabloyu fiziksel olarak parçalamaktır. Buda hem io kullanımı hem disk kapasitesi ,tabloya gelen sorgu performansı bakımından çok önemli faydalar sağlamaktadır. Tablonun bu şekilde belirli tarih yada sınıf bakımından arşivlenmesi oldukça kolaylaştırır.
   Örneğin tablomuza tarihe göre bir sorgu geldiğini düşünelim ve tablomuzun yapısı tarihlere göre partition yapıda,  Sql server sorguyu uygun partitiona götürür ve sorgu bu fiziksel dosyada arar bulur. Buda sorgu performansını ciddi boyutlarda arttırmış olur.

   Şimdi gelin birlikte ufak bir uygulama yaratalım.
   Öncelikle partition function yaratalım ,ben ay ay partition kullanıcam ,bu yıl yıl yada belirlenen sınıflara göre de ayrılmış olabilir.

CREATE PARTITION FUNCTION [PF_MONTHLY_RANGE](smalldatetime) AS RANGE RIGHT FOR VALUES (N'2011-01-01T00:00:00', N'2011-02-01T00:00:00', N'2011-03-01T00:00:00', N'2011-04-01T00:00:00', N'2011-05-01T00:00:00')

  Burda dikkat edilmesi gereken functionun kullanacağı column, Tarih columnu kullanacağımıza göre type smalldatetime verilmelidir. Şimdi sıra functionu kullanacak scheme yı yaratmakda. 
  Tabi bunun öncesinde her ay için yeni bir file gurup yaratıp bunlar için ayrı ayrı data file yaratmak gerekir , yada siz kendi yapınıza göre hepsini primary file gurupta yada herhangi bir file gurupta yaratabilirsiniz.

   Şimdi scheme yaratalım.

CREATE PARTITION SCHEME [PS_MONTHLY_RANGE] AS PARTITION [PF_MONTHLY_RANGE] TO([filegr], [filegr1], [filegr2], [filegr3], [filegr4], [filegr5])



   Dikkat ederseniz function da 2011 ocak dan başladık ve 5 partition numarası vardı. Scheme de ise 6 tane file gurup var, bu şu demek oluyor 2011 ocaktan küçük tarihler filegr dosyasına yazılır.
   Şimdi scheme üzerinde tablomuzu yaratalım.

CREATE TABLE CUS (id int, Tarih smalldatetime ) on PS_MONTHLY_RANGE(Tarih);

   Tablomuzu partition olarak yaratmış bulunuyoruz. Bu tabloya gelecek kayıtlar artık ay bazında farklı fiziksel dosyalara kayıt edilecekler.
   Hangi partition numarasında ne kadar kayıt olduğunu şu sorgudan görebilirsiniz.

select t.name,p.object_id,p.partition_id,p.index_id,p.partition_number,p.rows from sys.partitions p join sys.tables t
on p.object_id=t.object_id WHERE p.partition_number <> 1



   Table partitioning konusunda şimdilik anlatılacaklar bu kadar kolay gelsin :)  





2 yorum:

Selçuk dedi ki...

neden p.partition_number <> 1 ?

Adsız dedi ki...

primary db de bulunanlar dışında görüntülenmesi için !=1

Ara