cursor :pin S wait on X ve Library Cache Lock

cursor :pin S wait on X ve Library Cache Lock
Bazen sistem üzerinden alacağınız AWR raporlarında yada oluşan dar boğazlarda  cursor :pin S wait on X wait ve Library Cache Lock eventlerini görebilirsiniz.


Bu durum ciddi sıkıntıların habercisi olabilir. Yada artık çok geç olup sistem üzerinde concurrency ler yaşıyor olabilirsiniz. Lafı çok uzatmadan nedenleri üzerinde konuşalım.


Bu sorun Veri Tabanın konfigürasyonu AMM (Automic Memory Menagment) olduğu sistemlerde görebiliriz.  Burada Memory_Target kullanımının oluşturduğu sıkıntı, shared_pool grow shrink sırasında sistemde cursor:pin S wait on X waitlerine yol açar. Aksiyon olarak Memory_Target yerine manuel memory değerleri set edilebilir.

V$SGA_RESIZE_OPS Talosundan resize sürelerini bakarsınız


Bu örnekden görülüceği üzere 2 dk ara ile shared pool shrink olmuş. Bu sırada sistem üzerinde cursor:pin S wait on X waitlerine takılabilirsiniz.


P.S: MOS dökümanından yararlanabilirsiniz [High 'Cursor: Pin S Wait On X', 'Library Cache Lock' And "Latch: Shared Pool" Waits due to Shared Pool/Buffer Cache Resize Activity (Doc ID 742599.1) ]

Bunun yanında sistem üzerindeki Hard Parse değerlerine de bakmak gerekir. Hard parse değerlerinin artışı contention lara yol açar. Bu sebeple AWR üzerinden SQL Statistics de parse calls, version count değerlerine bakıp doğru analiz yapmak gerekiyor.  Bunun için dump analizide yapılabilir.

P.S: MOS dökümanından yararlanabilirsiniz  [Troubleshooting 'cursor: pin S wait on X' waits. (Doc ID 1349387.1)]

İyi Çalışmalar..
Usta


 

Hiç yorum yok:

Ara